Deprecated: wp_make_content_images_responsive is deprecated since version 5.5.0! Use wp_filter_content_tags() instead. in /data/8/7/87191758-59f0-4ef1-a0fe-b494ca4c1b1f/okosnapelemrendszer.hu/web/wp-includes/functions.php on line 4862

Mi a különbség egy hagyományos és egy okos napelem rendszer között?

2014-ig Magyarországon a hagyományos inverterekkel telepített rendszerek voltak elterjedve, majd jött az áttörés és megjelent az okos inverterek korszaka. Ennek köszönhetően akár 25%-kal többet termelhetünk napelemes rendszerünkkel, mint korábban, sőt olyan tetőfelületre is telepíthetőek a napelemek, ahol eddig nem volt ajánlott.

Na de miben rejlik a fő különbség?

Egy szóval a teljesítmény optimalizálásban, na de nézzük a részleteket!

Hagyományos inverter

A hagyományos napelemes rendszereknél a panelek sorba vannak kötve. A sorba kötött paneleket sztringnek nevezzük. Általában egy háztartású méretű napelem rendszernél 1-2 sztringre van kötve az inverter. Azáltal viszont, hogy a napelemek sorba vannak kötve, egy sztringen belül lévő panelek hatással lesznek a többi napelem termelésére. Vagyis mindig a leggyengébben teljesítő napelem fogja meghatározni az összes többi panel termelését, ezzel csökkentve az össztermelést.

A panel termelését sok külső tényező befolyásolhatja. Lehet ez árnyék, jég vagy valamilyen szennyeződés (levél, madárpiszok, stb.)

SolarEdge inverter

A SolarEdge inverterrel telepített napelemes rendszereknél megszűnik a sztringekből adódó teljesítménycsökkenés, ugyanis minden napelem kap egy teljesítmény optimalizálót, ami által panelenkénti termelésre lesz lehetőség. Ennek következtében az összes napelemből kihozhatjuk a maximumot.

Kiugró különbség még, hogy a 12 év garanciát ad a biztosító a SolarEdge inverterekre, ami egy kisebb összeg fejében akár 20 évre is bővíthető.

A legfőbb különbséget követően nézzük, hogy milyen további különbségek vannak a hagyományos és az okos napelem rendszer között.

Tetőfelület kihasználása

Hagyományos inverter

Hagyományos rendszereknél a tervező keze meg van kötve, korlátozva van a telepíthető napelemek tájolása, száma, stb. A rendszer bővítése a későbbiekben nehézkes.

SolarEdge inverter

Míg a SolarEdge inverternél akár több tájolással, különböző paneltípusokat is elhelyezhetünk és ha az inverter engedi, a rendszer bármikor bővíthető.

Magasabb hozam

A hagyományos invertereknél a rendszer összteljesítményét befolyásolni fogja a leggyengébb teljesítményű napelem, az árnyékolás, a panelek eltérő öregedése, és a mismatch érték.

A mismatch érték az egyes panelek közötti különbséget jelenti. Ez a gyártás során adódó teljesítmény különbségekből (+/- 5%-ot vállalnak a gyártók), az árnyékolásból, a napelem szennyeződéséből és a szállítás során keletkezett sérülésből adódik.

Az okos rendszereknél mindez nem jelent problémát.

Hagyományos inverter

SolarEdge inverter

Felhőátvonulás

Az alábbi videóban jól látható, hogy hogyan befolyásolja a napelemek termelését egy felhőátvonulás. Hagyományos rendszernél ez magasabb kiesést eredményez.

Ellenőrzés a monitoring rendszernek köszönhetően

Hagyományos inverter

Egy hagyományos rendszernél egyáltalán nincs ellenőrzési lehetőség a rendszer fölött vagy csak az össztermelés látható. Ami biztos, hogy a panelenkénti ellenőrzésre nincs lehetőség, így viszont azt se lehet látni, hogy egy esetleges probléma esetén melyik panelnél adódott a hiba. Ezáltal a hibaelhárítás is bonyolultabbá válik.

SolarEdge inverter

Ezzel ellentétben a SolarEdge-hez egy ingyenes monitoring rendszer tartozik, amely segítségével bárhonnan, bármikor megnézhetjük, hogy mennyit termel panelenként a rendszerünk. Külön látható napi, havi és éves lebontásban is az eredmény, sőt automatikus hibaüzenetet is küld a rendszer ha problémát észlel.

 

Biztonság

A SolarEdge rendszereknél nem kell félni a magas feszültségtől sem, hiszen egy automatikus vészkioldó rendszernek köszönhetően biztonságosabb, mint egy hagyományos rendszer, ahol magas feszültségű váltóáram veszélyeztetheti a szerelőket, karbantartókat vagy a tulajdonosokat.

Hagyományos inverter

Lekapcsolás után magas feszültség

SolarEdge inverter

Lekapcsolás után alacsony feszültség

Ajánlatot kérek okos napelem rendszerre!